Info 13/5

Hej Dagens bild har Lars Bendroth tagit vid Rörums backar på Österlen. Ni ser Mandelmanns träd  uppe på backen.

Jag lägger upp brev från PRO:s ordförande Christina Tallberg därefter kommer lite tips från PRO. 

Var rädda om er och håll avstånd// Christer

Christina Tallbergs sjunde brev till medlemmarna

PRO:s ordförande Christina Tallberg.PRO:s ordförande Christina Tallberg.

I dag kom ett mycket välkommet besked från regeringen om mer pengar till äldreomsorgen i år och nästa år. Det finns inga enkla jobb inom äldreomsorgen och därför är det extra angeläget att personal kommer att utbildas med hjälp av statsbidraget.

2020-05-12 Coronapandemin har med all önskvärd tydlighet visat på de strukturella problem som finns i äldreomsorgen. Det handlar om brist på utbildning och alltför ofta dåliga arbetsvillkor för personalen. PRO menar att andelen tillfälligt anställa måste minska och att utbildning till undersköterska ska vara normen. Det behövs också ett starkare lagskydd för att äldre ska få sina behov tillgodosedda.

Häromdagen presenterade Pensionsmyndigheten en prognos som visar på en sänkning av inkomstpensionen med 1,5 procent nästa år. Det är oacceptabelt när alltför många, främst kvinnor, inte kan leva på sin pension. PRO är tydliga med att pensionerna inte ska sänkas. Från PRO:s sida förutsätter vi att det aviserade pensionstillägget, som kan ge pensionärer med låg pension ytterligare 600 kronor i månaden, ska genomföras. Vi vill också att en genomgripande översyn av hela pensionssystemet görs i syfte att höja den allmänna pensionen.

Vid Karlstad universitet genomförs just nu en studie som syftar till att beskriva hur personer över 70 år upplever den rådande coronasituationen. Fokus ligger på hur man uppfattar myndigheternas information och tar till sig av rekommendationerna, liksom hur ens mående påverkas. Forskarna har bett oss i PRO om hjälp att komma i kontakt med målgruppen 70+, så om du har lust att delta i studien genom att svara på några så når du enkäten genom att klicka här. Enkäten tar ca 15 minuter att besvara.

En tid har vi kunnat glädja oss åt att följa ”Den stora älgvandringen” på TV. Förutom naturupplevelsen så var det ett folkbildande program. Vi har lärt känna dessa djur mera, och berörts av ömsintheten mellan ko och kalv, när kon lotsar kalven vidare mot bättre betesmarker.

Detta är bara ett exempel på att vi just nu måste hitta nya aktiviteter när de vi är vana att göra inte fungerar. Vi behöver prata med varandra och även träffas, om än på avstånd, och självklart bara om känner oss friska. Under den senaste veckan har jag ringt många PRO-medlemmar på olika platser i Sverige, och dessa långa samtal har gett mig mycket. Jag hoppas verkligen att de jag har ringt till också har uppskattat samtalen!

I år är det många som har fått och kommer att få högtidsdagar förändrade. Det går inte att hålla kalas för släkt och vänner. I söndags var det tänkt att jag skulle fira en 100-årig PRO-medlem och vän i min förening. Kalaset blev uppskjutet, men jag pratade med jubilaren igår, och då fick jag höra att han kunde hyllas av barn, barnbarn och barnbarnsbarn på behörigt avstånd utomhus. Personalen på äldreboendet hjälpte till att göra det på ett tryggt och bra sätt. Hoppas att det inte ska dröja alltför länge tills den planerade festen kan äga rum.

Det är inte bara födelsedagar och kalas som blir inställda, utan även PRO:s aktiviteter i form av möten, studiecirklar, körsång, resor med mera. Detta gör det svårare för oss att på ett bra sätt välkomna nya medlemmar och även sälja Trippelskraps-lotter. För varje såld lott får föreningen åtta kronor, och vi vet att det finns föreningar som brukar sälja väldigt många lotter. Nu blir dessa i brist på möten och träffar osålda. Fråga gärna lottansvarig i din förening hur du kan köpa lotter och därigenom bidra till föreningens ekonomi och förhoppningsvis också själv få några vinstlotter.

I år måste det vara ett särskilt år för gullvivor. Jag har aldrig sett så många som den här våren tidigare. Gå ut och njut av vårens alla blommor.

”Vårvindar friska, leka och viska…”

Ha det gott och var rädda om er

Hälsningar

Christina Tallberg

Dagens PRO-tips #37 Tusen tulpaner och Någonstans i Sverige

Dagens PRO-tips #37 Tusen tulpaner och Någonstans i Sverige.Dagens PRO-tips #37 Tusen tulpaner och Någonstans i Sverige.

Keukenhof är en blomsterpark som ligger utanför Lisse i Nederländerna. Ett populärt resmål under våren dit flera PRO-föreningar brukar ordna resor.

2020-05-13 Parken etablerades 1949 och är känd för sina vackra tulpaner. I vår är parken stängd pga. coronapandemin, men det hindrar inte parken att låta det blomma på nätet istället. Här hittar du filmer från vårens blomsterprakt. 

Någonstans i Sverige
Denna serie har fastnat i den svenska folksjälen. Den spelades in sju avsnitt. I Någonstans i Sverige får vi följa ett förbands öden och äventyr under beredskapsåren 1939–1945.
Första avsnittet utspelas mot bakgrund av finska vinterkriget 1939–1940. Förbandet ligger förlagt i Tornedalen alldeles uppe vid den finska gränsen. Sändes första gången 1973. Ett urval från SVT:s Öppet arkiv som hittas här.

Dagens PRO-tips #36 Nyttig, god och färgrik kycklingwok

Dagens PRO-tips #36 Nyttig, god och färgrik kycklingwokDagens PRO-tips #36 Nyttig, god och färgrik kycklingwok

Passa på att laga en nyttig, god och färgrik kycklingwok!

2020-05-12 Det här goda receptet räcker till två portioner och kanske en liten matlåda.

 

Ingredienser:

1 röd paprika medelstor

1,5 gul lök

En halv påse färska sockerärtor eller en liten näve om du har egenodlade ärtskidor

2 vitlöksklyftor

1 matsked grovriven ingefära

Färsk fänkål

1 kycklingfilé om den är lite större. Annars en halv till.

0,5 broccolihuvud

3 stora champinjoner eller några fler om de är små

0,5 dl. kinesisk soja

0,5 dl. japansk soja

Några droppar asiatisk fisksås

2 dl. vatten

 

Gör så här:

Strimla paprikan och skär den gula löken i klyftor. Skiva champinjonerna i relativt tunna skivor. Dela broccolihuvudet i mindre blommor. Strimla fänkålen tunt. Krossa vitlöken med sidan av en kniv och hacka den sedan. Grovriv den färska ingefäran.

 

Häll alla grönsaker plus vitlök, ingefära och sockerärtor i en bytta. Ringla över lite rapsolja, en nypa flingsalt och en nypa chiliflakes (så mycket du törs). Blanda allt.

Strimla kycklingfilén. Låt den marinera med lite salt, peppar och några matskedar japansk soja. Obs! Var noga med att rengöra skärbrädan, kniven och andra ytor där den råa kycklingen kan ha haft kontakt.

 

Gör en woksås genom att blanda den japanska och kinesiska sojan tillsammans med 2 deciliter vatten. Droppa i några droppar asiatisk fisksås för umamisälta.

 

Fräs grönsakerna i omgångar, inte allt på en gång i pannan. När grönsakerna fått lite färg och börjat mjukna slår du en skvätt av woksåsen över hela baletten och rör runt. Häll allt på ett större fat och upprepa proceduren tills grönsakerna är färdigfrästa. Kycklingen fräses i olja tills den är genomstekt. Bränn inte filébitarna så att de blir torra. Häll sedan grönsakerna över den wokade kycklingen och häll över woksåsen som återstår. Hetta upp och på med ett lock på stek/wokpannan och låt smakerna sprida sig i anrättningen. Om man vill ha den karaktäristiska lite tjockare och klara såsen kan man blanda två teskedar arrowrot med en halv deciliter vatten i ett glas. Rör om tills allt löst sig. Häll innehållet i woken och rör om. Värm på lite till så att det tjocknar bra.

Till woken kan man med fördel servera jasminris. 

Dagens PRO-tips #35 Hälsosam måndag!

Dagens PRO-tips #35 Hälsosam måndag!Dagens PRO-tips #35 Hälsosam måndag!

Ny vecka och nya tips präglade av den pandemi som påverkar allas våra liv just nu. Än är det inte läge att slappna av och riskera att smittspridningen ökar. Samtidigt vill vi påminna om att det är viktigt att vi rör på oss!

2020-05-11 Såhär tvättar du händerna

Handtvätt med tvål och vatten är en av Folkhälsomyndighetens mest upprepade rekommendationer för att minska smittspridning och det ska göras i minst 20 sekunder. Men handen på hjärtat – hur många av oss orkar alltid hålla på så länge som man ska? Ett sätt att veta att man tvättar händerna tillräckligt länge är att sjunga en sång under tiden. ”Blinka lilla stjärna” brukar man tipsa barn och deras föräldrar om, men här finns tips på andra kända låtar du kan sjunga under handtvätten! För säkerhets skull passar vi också på att dela 1177:s film om hur man ska tvätta händerna enligt konstens alla regler.

Rörelse är viktigt!

PRO:s verksamhet bygger på gemenskap. Vi har i en nyligen genomförd enkät till PRO-föreningarna sett att många föreningar hittat säkra sätt att både kunna hålla igång kroppen och knoppen och samtidigt skapa gemenskap, men med säkerhetsavstånd.

Här kommer ytterligare ett tips, nämligen Friskis & Svettis onlineträning som kommit till på grund av pandemin. Träningen är anpassad för att kunna göra hemma och passen brukar vara en halvtimme långa. De träningspass som heter ”soft” innebär en stor möjlighet att anpassa träningen till dina egna förutsättningar – ”rejält och samtidigt snällt” som Friskis själva säger.

I helgen dog rocklegenden Little Richard och ett sätt att skapa lustfylld rörelse är att dansa till musik man gillar. Så sätt på ”Tutti frutti” eller ”Lucille” och dansa loss!

.

Print Friendly, PDF & Email