Info 27/5

Hej

Idag har vi information från PRO Riks 

1. Digital fika med Google

2. Seminarie på torsdag ” Inte ensam”

3. Brev från Ordförande Christina Tallberg

4 Brev från Ordförande i PRO Skåne Jan Andersson

Digital fika med Google

Bild: Mostphotos
Digital fika med Google vid tre tillfällen
Under våren har PRO inlett ett projekt med Google, internetföretaget som kanske är allra mest känt för sin sökfunktion och uttrycket att ”googla” på nätet. Målet med samarbetet är att med gemensamma krafter hjälpa PRO:s medlemmar att upptäcka de digitala möjligheter som finns – till både nytta och nöje. Under första veckan i juni kommer du kunna ta del av satsningen som går under namnet Digital fika med Google.
 
Många av PRO:s medlemmar använder redan olika sorters digitala tjänster och verktyg för att hålla kontakten med nära och kära, hitta nyheter och underhållning eller genomföra föreningsmöten. Men de som inte gör det idag känner ofta att det är svårt att komma igång. Det är förstås en utmaning, särskilt i coronatider, eftersom många lätt blir socialt isolerade och känner sig ensamma – samtidigt som det ofta är lättare att lära när man får personlig hjälp. Samarbetet med Google ger PRO:s medlemmar en unik möjlighet att få hjälp av världens främsta på området. Google erbjuder ett flertal möjligheter att enkelt kunna hålla kontakten med andra och ta del av underhållning och inspiration. 
 
Under första veckan i juni publicerar vi tre utbildningsfilmer som på ett pedagogiskt sätt förklarar grunderna för hur du använder videoplattformen Youtube, videosamtal i Google Duo och Google Meet samt hur du kan sortera och dela bilder i Google Foto. Filmerna publiceras på PRO:s webbplats en i taget – den 1, 3 och 5 juni lagom till förmiddagsfikat kl. 11.00. Du kan ta del av materialet allt eftersom men även i efterhand på www.pro.se/digitalfika
 
Digital fika måndagen den 1 juni kl. 11.00: 
Youtube ger dig underhållning, inspiration och stillar din nyfikenhet!
På YouTube publicerar den som vill olika videoklipp. Det är en fantastisk samlingsplats för dig som vill lära dig något nytt eller söker efter en stunds underhållning. Här kan du kan hitta inspiration och se reportage från Sverige och hela världen. Genom sökfunktionen kan du leta efter saker som intresserar dig, till exempel matlagning, trädgård eller hemmagympa. Många TV-program och kända personer har sin egen YouTube-kanal som du kan prenumerera på och följa för att snabbt få tillgång till nya inlägg. I dagens fika med Google lär du dig grunderna för att komma igång och får tips om hur du får ut det bästa av Youtube.
 
Digital fika onsdagen den 3 juni kl. 11.00: 
Google Duo och Google Meet hjälper dig att hålla kontakten med nära och kära! 
Google Duo och Meet är två verktyg för kostnadsfria videosamtal som hjälper dig hålla kontakten med din familj eller att ta en fika med en vän. Duo passar för videosamtal på två eller ett mindre gäng som ska träffas. Meet passar bättre när ni är flera och kanske vill genomföra ett styrelsemöte. Att lära sig verktyg för videosamtal kan hjälpa till att bryta isoleringen men även vara till nytta i föreningslivet. De finns i många olika varianter. Men har du lärt dig ett blir tröskeln lägre när du vill testa ett annat. I dagens fika med Google lär du dig grunderna för att komma igång med Google Duo och Meet och hur du slipper gå miste om de viktiga ögonblicken i livet. 
 
Digital fika fredagen den 5 juni kl. 11.00: 
Google Foto hjälper dig att spara och sortera dina bilder och dela minnen med andra!
Vad gör man med alla bilder man tar nu för tiden? Du kan framkalla bilderna och klistra in i album även om det inte är lika vanligt längre. Men alltför ofta vet man inte vad man ska göra med alla bilder man tar med digitalkameran eller mobilen. I Google Foto kan du spara, samla och dela minnen med dina vänner och familj. Du kan dela med dig av bilder från vardagen och även uppmana andra att göra detsamma i gemensamma album. I dagens fika med Google får du konkreta tips och tricks för att kunna hantera och dela bilder i Google Foto – ditt digitala fotoalbum. 
 
Planen är att samarbetet med Google ska fortsätta även efter sommaren. När omständigheterna tillåter kommer vi att genomföra en eller flera workshopar för att utbilda PRO-medlemmar i hur röststyrning kan förenkla vardagen. 

Inte ensam-projektet. FOTO: Anneli Nygårds.

Hej!

Nu är det dags för nästa webbsändning i vårt projekt Inte ensam!
Var med vid vårt andra direktsända seminarium den 28 maj kl 10.00-12.00!
Alla som vill kan vara med! Sprid informationen vidare till de som kan tänkas vara
intresserade. Stötta gärna de som behöver hjälp med tekniken!
För att vara med i webbseminariet behöver du en smart telefon, surfplatta eller dator med
ljud!

Webbsändningen kommer att ske på Facebook på följande adress:
https://www.facebook.com/inteensam.org/live
Om du har ett konto i Facebook kan du vara med i diskussionen direkt, genom att skriva i
kommentarsfältet, under filmrutan. Har du inte ett konto på Facebook, kan du titta men inte
kommentera. Du kan då istället skicka dina frågor och idéer till projektets mejlkorg:
inteensam@spfseniorerna.se

Du kan också titta på seminariet via vår hemsida www.inteensam.org. Där kan du inte
kommentera under pågående sändning, men skicka meddelanden till vår mejlkorg
inteensam@spfseniorerna.se.
Om seminariet:
Vårt fokus är fortfarande hur vi kan ställa om – och inte ställa in under coronapandemin. Hur når vi de ofrivilligt ensamma när
vi inte kan träffas fysiskt? Webbseminariet är indelat i tre delar. Mellan varje del är det en paus på 10 minuter!

Del 1
Susanne Rolfner Suvanto, expert på äldres psykiska hälsa, föreläser om aktuell forskning och gör en omvärldsspaning.
Susanne är vår ständiga moderator och föreläsare under våren.

Del 2
Samtal med en seniorsurfare! Vi pratar med seniorsurfaren Marianne Mörck om hur det är att bli digital efter 70!
Vad kan man göra med en smartphone idag? Gabriel Eliasson, erkänt duktig IT-pedagog, föreläser och ger tips!

Del 3
Vad kan vi göra för att ställa om? Vi tipsar varandra!
Hur bryter vi ensamhet för de som inte är digitala?
Hur kan vi starta fler studiecirklar digitalt? Med mera!
Har du frågor redan nu – hör av dig till inteensam@spfseniorerna.se
Vi ses på torsdag den 28 maj kl 10.00!
Hälsningar
Malin Wennberg & Guy Lööv
Projektledare Inte ensam – med PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna

Christina Tallberg, ordförande PRO.

 
 
 

Ordförandebrev nummer åtta

 

Under de senaste veckorna har jag ringt till många medlemmar och förtroendevalda i hela landet. Dessa samtal ger mig mycket energi och glädje.

 

I vanliga fall tycker jag om att resa runt i landet och träffa er medlemmar, men det går inte nu. Därför är dessa samtal så viktiga för mig, liksom mina återkommande digitala möten med ordförandena i PRO:s 26 distrikt. Jag är mycket glad över ett brev som jag fick tillsammans med alla 70+ i Tyresö kommun. Brevet var skrivet av Bo Toresson, PRO:are och vice ordförande i KPR (Kommunala Pensionärsrådet), i samarbete med Tyresö kommun. Brevet är en uppmaning till oss 70+ att inte ge oss ut i trängsel i centrum och exempelvis handla utan följa rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. I brevet finns också telefonnummer och kontaktuppgifter för att ta del av den hjälp som kommunen kan erbjuda. Jag tycker att det är särskilt bra att det är någon som själv ingår i gruppen 70+ och delar problemen med oss som skriver brevet. Det här är ett bra exempel på fint samarbete mellan kommunen och pensionärsorganisationerna i KPR.

I dessa dagar är det examenstider. Även om det inte kan firas som vanligt är alla ungdomar som tar examen väl värda att uppvaktas! Den 25 maj är det 60 år sedan jag tog Realexamen i Stockholms Stads Hushållstekniska Realskola ”Kastrullplugget”. Jag vill här skicka en hälsning till de klasskamrater som är medlemmar i PRO. Jag ville bli hushållslärare när jag sökte in på skolan, och vid tiden för min examen, sjuksköterska. 1960 var jag dock för ung för att söka in på Röda Korsets Sjuksköterskeskola, så det fick bli gymnasiet… När jag tänker på att det nu är 60 år sedan jag togs emot på skolgården, så har det under dessa år hänt mycket i mitt liv. Jag anar att jag inte är den enda som ser tillbaka på livet hittills och förvånas över vad som faktiskt blev. Så mycket man inte hade kunnat ana!

Om några dagar har vi pingsthelgen framför oss. Vanligtvis är det en stor bröllopshelg. Detta vet jag bland annat genom att jag sedan 1985 har haft förordnande att förrätta borgerliga vigslar, och alltid har haft fullt upp den helgen. Tyvärr är det många, som nu har fått skjuta upp sina bröllop till senare tillfälle för att de inte kan fira med ett stort antal gäster i olika åldrar. Det känns tråkigt att inte kunna delta, men när allting lättar får vi vara med och glädjas.

I mina trakter har ”Skomakaren redan har haft semester”, eftersom det var kort tid mellan hägg och syren.

Hälsningar,

Christina Tallberg
Ordförande PRO

Jan Andersson

 
Kategorier:
Gemenskap & aktiviteter
Publicerad:
 
 

Vi måste kunna få se ljuset i tunneln

 

Sanningen är ju att gruppen från 70 år till över 100 år är en väldigt stor grupp med stora skillnader när det gäller hälsa och välbefinnande. Redan nu betonar Anders Tegnell mer än tidigare vikten av att vi äldre inte stänger in oss.

 

Pandemin har nu under mer än två månader härjat i vårt land. Sverige har inte likt många andra länder stängt ner samhället utan vi har litat till att medborgarna i Sverige ska följa de regler, råd och rekommendationer som regering och myndigheter har utfärdat.

Huruvida den svenska strategin har lyckats eller ej råder det delade meningar om. Dock är det tydligt att en stor majoritet av svenska folket har förtroende för regeringen och för Folkhälsomyndigheten. Andra länder som haft hårdare restriktioner än Sverige lättar nu på dessa. Det är svårt att under väldigt lång tid stänga ner hela samhällen. Det skadar ekonomin och det gör att psykiska sjukdomar kan komma att öka.

Folkhälsomyndigheten har signalerat om att vissa restriktioner kan komma att lättas bl.a. sådana som rör oss som är 70+. Sanningen är ju att gruppen från 70 år till över 100 år är en väldigt stor grupp med stora skillnader när det gäller hälsa och välbefinnande. Redan nu betonar Anders Tegnell mer än tidigare vikten av att vi äldre inte stänger in oss. Vi ska ut och röra på oss men då givetvis undvika närkontakt med andra.

Det finns signaler om att det hos svenska folket så sakta sker en förändring i attityderna till att följa regler och rekommendationer. Det är inte bra eftersom pandemin långt ifrån är över och att sådana tendenser kan fördröja regeringens och myndigheters vilja att lätta på restriktionerna.

I Skåne är smittspridningen låg och dödligheten låg i jämförelse med andra delar av Sverige. Det innebär också att immuniteten är lägre hos oss i jämförelse med t.ex. Stockholm. Låt oss hoppas att smittspridningen förblir låg. Det kan öppna upp för lättnader i restriktionerna. Vi behöver nämligen kunna få se ljuset i tunneln och den tid då vi återigen kan få träffa barn och barnbarn och våra vänner.

Låt oss också hoppas att de nordiska länderna snart öppnar gränserna till varandra. Bland de politiska partierna i Danmark finns det emellertid en stor tvekan att öppna gränsen mot Sverige. Det är svårt att förstå med tanke på att smittspridningen i Skåne är lägre än på Själland. Det är också svårt att förstå att en svensk som åker över till Danmark är farligare ur smittspridningssynpunkt än en dansk som vistats i Sverige några dagar för att sedan åka hem till Danmark igen. Politiska ställningstaganden är inte alltid lätta att förstå sig på.

Jan Andersson
Ordförande PRO Skåne

Print Friendly, PDF & Email