Info 25/7

Hej   

infogar artikel från dagens sydsvenska.

anm. I artikeln står det söndagscafé men det ska ju vara fredagscafé.

De vill att gamla vårdcentralen blir en samlingsplats för Baraborna

Vårdcentralen Bokskogen i Bara ska flytta till en ny byggnad. Samtidigt står PRO utan någon passande lokal. Nu hoppas föreningen på att den gamla vårdcentralen ska omvandlas till en samlingsplats för ortsborna. Men kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M) menar att bostäder behöver prioriteras.

SVEDALA

För ungefär en månad sedan togs det första spadtaget till Baras nya vårdcentral Bokskogen. Anledningen att man bygger nytt är att den befintliga lokalen med sina 480 kvadratmeter är för trång för de 8 000 personerna som är listade där. Den nya vårdcentralen kommer istället att bli 1 200 kvadratmeter, för att kunna mäta sig med befolkningstillväxten i Bara.

Lokalen som vårdcentralen flyttar ifrån, mindre än 100 meter från nybygget, finns det ännu inga spikade planer för. Nu hoppas PRO att kommunen ska omvandla den till en samlingslokal.

– Vi har inte haft någon fast lokal sedan vår gamla revs för några år sedan. Nu hyr vi in oss i fotbollsklubben Bara GIF:s lokal. Den är okej, men alldeles för liten för oss. Vi brukar vara 70 stycken ungefär när vi samlas, det är svårt om vi vill anordna dans eller liknande, säger Sture Andersson, styrelseersättare i PRO Bara.

Sune Fredriksson, vice ordförande i styrelsen, berättar att de försöker få kommunen att hyra den gamla vårdcentralen av Svedalahem för att alla som bor i Bara ska kunna ha tillgång till en samlingslokal.

De är överens om att lokalen som fanns för runt sju år sedan, Barakul, var perfekt.

– Sedan den revs har byn stått utan en passande samlingslokal, och kommunen verkar inte ha planer att ordna en ny, säger Sune Fredriksson.

– Vi är 350 stycken medlemmar i PRO-Bara, men vi har ändå ingen fast lokal. Vi vill bara ha någonstans att vara för våra söndagskaféer, kurser och liknande, flikar Elisabeth Björk Svensson in.

Men kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M) säger att det är mer troligt att det blir hyresbostäder där den gamla vårdcentralen ligger, eftersom det finns en stort behov av det.

– Svedalahems huvuduppdrag är ju att arbeta med hyreslägenheter. Det vore det naturliga.

Hon menar också att Kuben i Bara är lämplig både som lokal åt PRO och som en allmän samlingslokal åt Baraborna.

– Där kan man samlas många och ha olika aktiviteter.

Men Sune Fredriksson säger att det inte är någon lösning som föreningen accepterar.

– Där kan man inte fika, det finns inget kök. Och under dagtid använder skolan allting.

Ett annat förslag från kommunen har varit att PRO kan hålla till i matsalen i Spångholmsskolan.

– Men när vi behöver lokalen så är den upptagen, säger Sune Fredriksson.

– Vi tycker att kommunen kunde tänka till. Det behövs en samlingslokal i Bara.

Hibba Abbas

hibba.abbas@hdsydsvenskan.se

Astrid Adelgren

astrid.adelgren@hdsydsvenskan.se

Print Friendly, PDF & Email