Info 12/8

Hej

Vi kommer att skicka ut informationsblad till medlemmarna . De som anmält e-post adress kommer att få informationsbladet via e-post. Har ni inte anmält er adress tidigare så gör det genom att skicka ett mail till oss.
Vi kommer även att lägga upp informationen här på hemsidan för nedladdning.
Till övriga kommer det att delas ut i era brevlådor.

 

Information från PRO Riks

Hörlurar för ljudbok. FOTO: Mostphotos

PROpensionären: Ljudboksguiden

 

Har du svårt att slita dig från en spännande bok?
Då kan du fortsätta läsa – eller snarare lyssna – medan du pysslar med annat. Här är PROpensionärens guide till ljudböcker som du laddar ner i telefonen eller surfplattan.

 

Ljudboksmarknaden har exploderat de senaste åren, och nu finns flera stora tjänster på internet där du kan ladda ner böcker att lyssna på i din telefon eller surfplatta. Men det gäller att hitta den tjänst som passar både läsvanor och plånbok – se vår guide på nästa sida.
Om du tar en provperiod för att testa om ljudböcker är något för dig så glöm inte att säga upp abonnemanget om du inte vill ha det. Annars rullar det på och du måste betala.
Om du vill ladda ner ljudböcker gratis så prova biblioteket. De kallar nerladdningsbara ljudböcker för e-ljudböcker. Utbudet av e-ljudböcker varierar från bibliotek till bibliotek, men nya böcker finns oftast. Du måste ha ett lånekort på det bibliotek där du vill låna.
Självklart kan du även lyssna på ljudböcker på cd. De finns också att låna hem från biblioteket.

 

Utbud: 50 000 titlar. Äger flera förlag och har ensamrätt till deras ljudböcker.

Vad kostar det? Från 169 kr/månad, obegränsad lyssning. Prova gratis i 30 dagar.

Var finns den och hur lyssnar jag? Öppna konto på storytel.comlänk till annan webbplats. Ladda ner appen Storytel i din telefon eller surfplatta via App store eller Google play och lyssna i appen.

Kan flera lyssna samtidigt? Ja, Family-
abonnemang, från 209 kr/mån. 

Övrigt? Böcker på svenska, engelska, finska, danska och arabiska.

 

Utbud: Tiotusentals titlar.

Vad kostar det? Från 139 kr/månad. Endast böcker äldre än 6 månader i billigaste abonnemanget. Prova gratis i 14 dagar.

Var finns den och hur lyssnar jag? Öppna konto på nextory.selänk till annan webbplats. Ladda ner appen Nextory i din telefon eller surfplatta via App store eller Google play och lyssna i appen.

Kan flera lyssna samtidigt? Ja, Familje-
abonnemang från 199 kr/mån.

Övrigt? Böcker på svenska, engelska och finska.

 

Utbud: Tiotusentals titlar.

Vad kostar det? Från 99 kr/månad för 20 timmars lyssning. Prova gratis i 14 dagar.

Var finns den och hur lyssnar jag? Öppna konto på bookbeat.se. Ladda ner appen Bookbeat i din telefon eller surfplatta via App store eller Google play och lyssna i appen.

Kan flera lyssna samtidigt? Ja, med tillägg på 49 kr/mån
och person.

Övrigt? Böcker på svenska, engelska, finska och tyska.

 

Utbud: Tiotusentals titlar, fokus på nyutgivna ljudböcker.

Vad kostar det? Från 79 kr/månad, gäller endast en bok i månaden. Prova gratis i 14 dagar.

Var finns den och hur lyssnar jag? Öppna konto på bokus.com/playlänk till annan webbplats. Ladda ner appen Bookbeat i din telefon eller surfplatta via App store eller Google play, lyssna i appen..

Kan flera lyssna samtidigt? Nej.

Övrigt? Böcker på svenska och engelska.

 

Utbud: Cirka 300 000 titlar på engelska. Litet utbud på svenska och andra språk.

Vad kostar det? Från 103 kr/månad, gäller endast en bok i månaden, men du får behålla den. Prova gratis i 30 dagar.

Var finns den och hur lyssnar jag? Öppna konto på audible.co.uk länk till annan webbplatsLadda ner appen Audible i din telefon eller surfplatta via App store eller Google play och lyssna i appen.

Kan flera lyssna samtidigt? Nej.

Övrigt? För dig som helst lyssnar på böcker på engelska.

 

Utbud: Varierat. På Stockholms stadsbibliotek finns t ex ca
3 700 titlar.

Vad kostar det? Gratis. Lånetid 4 veckor. Begränsningar i antal böcker. Du måste ha ett lånekort på ditt bibliotek.

Var finns den och hur lyssnar jag? Ladda ner appen Biblio i din telefon eller surfplatta, sök upp ditt bibliotek där, logga in, låna och lyssna.

Kan flera lyssna samtidigt? Nej.

Övrigt? Böcker på svenska men även andra språk. Går att lyssna utan att vara uppkopplad mot internet.

 

– Jag har lyssnat på ljudböcker i väldigt många år och alltid när jag ska sova. Jag lyssnar mycket på deckare men är allätare.
Kristina Skott, Hallsberg.

– Jag lyssnar på ljudbok när jag tar min dagliga promenad. Har lyssnat på böcker om poliser i Umeå och Örnsköldsvik, roligt när man känner igen gator, orter och andra ställen där boken utspelas.
Göran Fransman, Sävar.

– Lyssnar ofta på ljudböcker. Biblioteken har nedladdningsbar app utan kostnad, Biblio, lite blandat utbud. Jag har synproblem så ljudbok fungerar väldigt bra. Har också appen Legimus (som är för synskadade, den måste man ansöka om att få tillgång till). Bra utbud och snabba med inläsning av nyutkomna böcker.
Margareta Andersson

– Ljudböcker gör att jag får händerna fria, behagligt att lyssna på en bra uppläsarröst. Lyssnar när jag jobbar i trädgården och när jag lägger upp fötterna vid rast. Lyssnartips: Kistbyggarna av Morgan Larsson.
Åse Dawidson, Ed.

– Jag har haft lite svårt för ljudböcker tappar koncentrationen och vet inte vad jag hört. Men så började jag lyssna när jag promenerar och det gjorde susen. Rätt vad det var så var jag hemma igen.
Ingalill Norrblom, Uppsala.

 

1794
Vi återser Mickel Cardell och Anna-Stina Knapp i andra delen i Niklas Natt och Dags Bellman Noir-trilogi. Skildringen av Stockholm är lika rå och brutal som i 1793.

Niklas Natt och Dag | Inläsare Martin Wallström | Bonnier Audio

Bomullsängeln
Hilda råkar i olycka och måste hemifrån. Hon flyttar från finska landsbygden till Vasa för att börja på bomullsfabriken. Med Bomulls-
ängeln inleder Susanna Alakoski en romansvit om kvinnors liv, arbete och längtan i Finland och Sverige under hela nittonhundratalet.

Susanna Alakoski | Inläsare Katarina Ewerlöf | Natur & Kultur

Ett litet korn av sanning
En bilolycka, en liten pojke som bara dyker upp och katastrofen som följer på det. Andra boken i serien om akutläkaren Tekla på Nobelsjukhuset, där sjukhusdirektören vill privatisera och den nyrekryterade stjärnkirurgen gör livet surt för Tekla

Christian Unge | Inläsare Gunilla Leining
| Norstedts

Ålevangeliet
En bok om världens mest gåtfulla fisk, ålen. Men också en bok om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman. Patrik Svenssons Ålevangeliet fick Augustpriset i fackboksklassen 2019.

Patrik Svensson | Inläsare Hannes Meidal
| Bonnier Audio

Allt jag fått lära mig
En flicka växer upp i Idaho, i en familj som helt ställt sig utanför samhället. Om att skapa sig sitt eget liv i en miljö som är fylld av våld och har sina egna regler.

Tara Westover | Inläsare Katharina Cohen
| Natur & Kultur

Bakvatten
Om ett försvinnande i Västerbottens inland – och om ensamhet, längtan och hur långt byskvaller kan sträcka sig.

Maria Broberg | Inläsare Elias Dahlgren
| Norstedts

Klubben
Hösten 2017 publicerade Dagens Nyheter Matilda Gustavssons reportage om den så kallade Kulturprofilen och arton kvinnors vittnesmål om våldtäkter, hot och trakasserier. I Klubben går hon på djupet med sin undersökning av makten i kulturvärlden.

Matilda Gustavsson | Inläsare Ella Schartner | Bonnier audio

De drabbade
En ny bok i serien om kriminalkommissarie Claes Claesson och kirurgen Veronika Lundborg. Paret har flyttat till Lund och på sitt nya jobb får Claes Claesson sin första mordutredning på sitt bord – ett brutalt överfall i en sommarstuga.

Karin Wahlberg | Inläsare Magnus Roosman| Bonnier Audio

 

Text: Johanna Ankarcrona

 

Text: Johanna Ankarcrona

Print Friendly, PDF & Email