Information 8/9 Från PRO Riks och PRO Skåne

 
 

Tag hjälp av PRO att bygga en högkvalitativ äldreomsorg

 

Pensionärernas Riksorganisation, PRO, välkomnar satsningen på äldreomsorgen från regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna. Pengarna är ett bra första steg för att bygga upp en högkvalitativ och välfungerande äldreomsorg. PRO hjälper gärna till i det bygget.

 

– Vi hoppas att kommunerna tar hjälp av oss och de andra pensionärsorganisationerna, för att få fram en äldreomsorg värd namnet, säger Christina Tallberg, ordförande PRO. Vi bidrar gärna, till exempel i de kommunala pensionärsråden, med råd till en omsorg som passar oss äldre. Vi har den kunskapen.

Vid en pressträff idag presenterade statsminister Stefan Löfven (S) och Centerledaren Annie Lööf planerna. Bland annat är regeringen och samarbetspartierna överens om ett permanent tillskott på fyra miljarder kronor årligen till äldreomsorgen. Dessutom förstärks det så kallade äldreomsorgslyftet med 1,7 miljarder kronor.

– Inte minst coronapandemin har på ett smärtsamt sätt visat oss de stora utmaningar äldreomsorgen står inför. Jag utgår från att landets kommuner förvaltar satsningen på ett klokt sätt, säger Christina Tallberg. Det är viktigt att detta inte är en engångssatsning.

Regeringen och samarbetspartierna föreslår också ytterligare miljarder för att kunna möta det ökade behov av vård som följt i spåren av coronapandemin. Bland annat har planerade operationer fått ställas in.

– Också den satsningen gynnar många äldre personer, som väntar i kön kanske på en höftleds- eller ögonoperation.

 

Text: PRO riks

Gemenskap & aktiviteter
Publicerad:
 
 

Att förena social samvaro med att förhindra smittspridningen

 

Är lokalen tillräckligt stor och vi ser till att handsprit finns tillgängligt liksom att vi håller avstånden kommer studiecirkeln, bokcirkeln, styrelsen eller vilken liten grupp det månde vara, att kunna träffas utan att bidra till smittspridning

 

Att vi äldre har bidragit till att smittspridningen gått ner i Sverige står utom allt tvivel. Det har inte skett utan uppoffringar. I PRO är det viktigaste för många medlemmar att få träffa varandra och ha social kontakt.

Det har varit svårt under pandemin. De sedvanliga månadsmötena har ställts in. Kontakterna mellan olika medlemmar har varit sporadiska. Under senvåren och sommaren har många av våra föreningar haft utomhusaktiviteter. Det har varit grillkvällar, boule, promenader och möten ute i det fria. Detta har varit viktigt för både hälsan och själen. Ofrivillig ensamhet bidrar till ohälsa.

Nu börjar hösten. Än så länge går det att ha utomhusaktiviteter, men snart blir det alltför kallt och ogästvänligt att träffas ute. Blir det då så att vi inte kan träffas mer än på digitala medier? Förhoppningsvis inte. Det går att ha en verksamhet i PRO som förenar social samvaro med att förhindra att vi bidrar till ökad smittspridning. Det tycks också Folkhälsomyndigheten anse enligt vad myndigheten skriver på sin hemsida.

Det viktigaste är att vi håller oss hemma om vi är det minsta lilla sjuka. Vi ska vara noga med hygienen. Vi ska hålla avstånd till varandra. Vi får inte träffas i sällskap med mer än 50 personer.
Att hålla avstånd till varandra är svårare inomhus än utomhus.

Men, är lokalen tillräckligt stor och vi ser till att handsprit finns tillgängligt liksom att vi håller avstånden både i lokalen och när vi går in och ut ur lokalen så kan studiecirkeln, bokcirkeln, styrelsen eller vilken liten grupp det månde vara, att kunna träffas utan att bidra till smittspridning. Viktigt är också att färden till och från sammankomsten sker på ett smittsäkert sätt.

Digitala möten och sammankomster är bra men kan aldrig ersätta det personliga mötet. PRO är en organisation som bygger sin verksamhet på social samvaro människor emellan. Klarar vi inte av denna uppgift uppfyller vi inte det som våra medlemmar förväntar sig av oss. Då kommer många att ifrågasätta vårt berättigande som organisation.

Därför måste vi nu fortsätta att hjälpas åt för att också fortsättningsvis förhindra smittspridning men samtidigt också bidra till att ofrivillig ensamhet inte sprider sig bland våra medlemmar. Vi kan göra det genom sammankomster i mindre grupper så att medlemmarna kan ha en social samvaro med varandra. Livet ska vara meningsfullt hela livet.

Jan Andersson
Ordförande PRO Skåne

Print Friendly, PDF & Email