Info 16/9

Information från PRO Riks

 
 

Försök inte lura mig-projektet blir tv-serie

 

PRO samarbetar med polisen i projektet ”Försök inte lura mig” för att förebygga begrägerier mot äldre. Nu har projektet blivit en tv-serie som produceras av UR med Marianne Rundström som programledare.

 

I veckan inleddes inspelningarna av programmet. Några pensionärer lämnade sina karantäner som pågått sedan mars i år för att vara med och dela sina erfarenheter till andra för att de inte ska drabbas som de själva gjorde. Gunnel 93 år, Gun 85 och Brigitta 85 fvar några av dem.

UR planerar att lägga ut programserien på UR Play under hösten 2020. Det kommer då att finnas länkar till programmet från PRO:s hemsida.

Här kan du läsa mer om Försök inte lura mig-projektet.

Det är viktigt med smink för att ljussättningen ska bli rätt i tv.

 
 

Besöksförbudet på äldreboenden hävs

 

Idag kom regeringen med ett efterlängtat besked. Besöksförbudet på äldreboenden hävs från och med den 1 oktober. Det är glädjande för alla äldre och deras anhöriga att äntligen kunna få träffas igen under ordnade former.

 

– PRO vet att perioden med besöksförbud har inneburit en stor påfrestning för alla drabbade. Det har självklart funnits en stor sorg i att inte få träffa barn, barnbarn eller att inte kunna hälsa på sina äldre föräldrar. Många har lidit under den här tiden, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg.

De som bor på äldreboende är ofta de allra sköraste äldre och besöksförbudet har slagit hårt mot dem, med den tilltagande ensamhet som förbudet har inneburit. Att besöksförbudet hävs ställer naturligtvis stora krav på omgivningen. Coronaviruset slår hårdast mot äldre och alla måste orka fortsätta följa de riktlinjer som finns.

– Håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma när du känner symptom. Det är lika viktigt nu som i våras. Vi måste fortsätta slå vakt om de äldre under den pandemi som fortfarande pågår, säger Christina Tallberg.

 

Text: PRO riks

Print Friendly, PDF & Email