Info 3/10

ANHÖRIGDAGEN DEN 6 OKTOBER

Publicerad 2020-10-02 kl 14:01
Uppdaterad 2020-10-02 kl 14:54

Foto: Agnes Stenlund/Scandinav bildbyrå

Sedan 2005 uppmärksammas anhöriga under nationella anhörigdagen 6 oktober. Dagen instiftades på initiativ av Anhörigas Riksförbund. Från och med i år sammanfaller dagen med European Carers Day som tillägnas anhöriga och deras betydelsefulla insatser i Sverige och Europa.

Enligt Nationellt kompetenscentrum (NKA) anhöriga finns ungefär 1,3 miljoner människor i Sverige som står för någon form av vård, hjälp eller stöd till en närstående person. Det är nästan var femte vuxen person. Därför är det viktigt att uppmärksamma anhörigas behov av stöd och avlastning.

Delta digitalt under anhörigdagen

Under anhörigdagen erbjuder Nationellt kompetenscentrum anhöriga (NKA) digitala föredrag och diskussioner för dig som är anhörig och vårdar en närstående person.

NKA inleder dagen med ett kostnadsfritt webbinarium med Mark Levengood som moderator. Socialminister Lena Hallengren inleder med tal, följt av ett flertal föredrag och samtal. Bland annat diskuteras vad som finns kvar att göra när det gäller stöd till anhöriga, och hur det befintliga stödet kan förbättras.

Läs mer och anmäl dig till webbinariet

Digital navigeringskurs om demens

I samband med anhörigdagen erbjuds även en digital navigeringskurs om demens och kognitiva sjukdomar. Kursen består av föreläsningar med läkare och arbetsterapeuter som har gedigen erfarenhet av arbete med demenssjuka personer. Du som deltar får användbara tips och råd under kursens gång, exempelvis var du kan vända dig när behovet av omsorg är för stort för att du ska klara av det själv.

Läs mer och anmäl dig till kursen

Kommunen stöd till anhöriga

Alla öppna aktiviteter och anhörigcenter är stängt tills vidare på grund av coronaviruset. Som ett led i detta har vi startat en uppsökande verksamhet där personal från anhörigstödet ringer upp eller personligen träffar anhöriga för att samtala och ge stöd.

Upplever du oro och har behov av att prata kring dina frågor om nya coronaviruset kan du som anhörig ringa vår anhörigsamordnare. Du når anhörigsamordnaren på 040-626 84 26.

Print Friendly, PDF & Email