Info 1/12 Från Sydsvenskan, PRO och Svedala Kommun

SVEDALA · INBROTTSVÅG MOT ÄLDRE
Polisens mamma en av de drabbade i inbrottsvågen
Under november har polisen kraftsamlat för att komma till rätta med inbrottsvågen mot Svedalas äldre – utan resultat. En av de drabbade är kommunpolis Janne Nilssons egen mamma, som är i 90-årsåldern.
– Även om man är luttrad genom jobbet så är det bara så tråkigt, säger han.
Under 2020 har antalet inbrott närmare fyrdubblats i Svedala kommun. Förra året fick polisen in 14 anmälningar – hittills i år ligger motsvarande siffra på 54.
Toppen kom i början av hösten med ett tjugotal inbrott inom loppet av två månader. Som Sydsvenskan tidigare berättat har flera av anmälningarna gjorts av boende i Klockarejorden i centrala Svedala tätort, eller på angränsande gator.
Den 1 november inledde polisen specialbevakning i området. Under veckorna som gått har patruller i bil och på cykel rört sig på gatorna, bland annat för att kontrollera trafiken.
– Det var mycket i oktober och början på november. Därefter var det lugnt några veckor, och sedan har det fortsatt, säger Janne Nilsson.
– Inbrotten sker dagtid och det är i huvudsak äldre som drabbas – väldigt fräckt.
En teori har varit att förövarna spanar vid parkeringar, och håller uppsikt när folk lämnar sina bostäder. Janne Nilsson berättar att han själv har lagt mycket tid på att röra sig runtom i Svedala i förhoppningen att få upp ett spår.
– Det är samma modus hela tiden, så vi tror att det är samma gärningsman. Vi har något uppslag, film från en kamera utanför ett hus.
I fredags fick polisen in ytterligare en anmälan från området. Återigen har tjuvarna slagit till, när den boende som är en kvinna i 70-årsåldern hade lämnat hemmet under en kortare period.
– Liksom i många av de andra fallen har tjuven stulit guldsmycken och kontanter, säger Janne Nilsson.
Under november har polisen totalt fått in fem anmälningar. En av de senaste rör Janne Nilssons egen mamma, som är i 90-årsåldern. Han berättar att modern veckan innan inbrottet hade flyttat till ett boende.
– Vi kom dit en lördagsmorgon och upptäckte det. Man vet ju inte säkert när det hände eftersom det stått tomt några dagar.
Familjen hade redan tömt bostaden på värdesaker, och tjuvarna kom inte över något. Förebyggande åtgärder som belysning på timer hade inte heller haft effekt.
Janne Nilsson menar att frustrationen är densamma, oavsett att det den här gången var en närstående som drabbades.
– Det är samma skit som i de andra fallen, säger han.
– Man blir bara förbannad, även om man är luttrad genom jobbet så är det bara så tråkigt.
Vad har ni för utsikter att få stopp på det här?
– Vi hoppas att filmen ger något, och fortsätter med viss bevakning även framöver.
TEXT: MICAELA LANDELIUS

Missa inte veckans adventschansen!

 

Missa inte Andra Adventschansen! 2 PRO-medlemmar har möjlighet att vinna varsitt presentkort på Nordic Choice Hotels till ett värde av 1 000 kronor. Delta mellan 30 nov-6 dec.

 

Delta genom att gå in på PROmervarde.se/adventschansen länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

PLANERAD VATTENAVSTÄNGNING I BARA

Publicerad 2020-11-30 kl 14:15
Uppdaterad 2020-11-30 kl 14:22

Planerad vattenavstängning onsdagen den 2 december mellan kl.08:00 och kl.16:00. På grund av underhållsarbete på vattenledningsnätet stängs vattnet av till din fastighet på följande vägar: Möllebergavägen 4, 8A-14D, Linsbogatan 3-22 och Malmövägen 482 – 524 i Bara.

Typ av driftstörning: Vatten och avlopp

Område som är berört: Möllebergavägen 4, 8A-14D, Linsbogatan 3-22 och Malmövägen 482 – 524 i Bara.

Påbörjas: Onsdagen den 2 december kl. 08:00 

Avslutas: Vi beräknar att vattnet är avstängt till kl. 16:00

Tappa upp vatten för dina behov under tiden för avstängningen. 

När vattnet är tillbaka

Tänk på att inte lämna några kranar öppna för vi släpper på vattnet utan förvarning. Spola ett tag när vattnet är tillbaka, det kan vara grumligt inledningsvis efter ett vattenavbrott.

Kontakt

Vid frågor kontakta oss på telefon 040-6268000 eller skicka ett e-post meddelandet till e-postadress: kommunen@svedala.se

Print Friendly, PDF & Email