Info 4/2

Christina Tallberg, ordförande PRO. FOTO: Anneli Nygårds

 
Kategorier:
Covid-19
Publicerad:
 
 

Öppet brev till SKR: ”PRO kräver tydliga besked om vaccinationerna”

 

Den grupp som drabbats hårdast under coronapandemin är pensionärerna. I skrivande stund har fler än 10 000 personer över 70 år dött med covid-19, alltså fler än 90 procent av alla som har avlidit hittills i sjukdomen i Sverige.

 

Många av oss äldre har förlorat en livskamrat, familjemedlem, släkting eller vän. Vi har också i högre grad än andra fått betala pandemins pris genom isolering.
Pensionärernas riksorganisation, PRO, ser nu oroväckande rapportering om förseningar och slarv med vaccinationer mot covid-19, runtom i landet. På vissa platser har det till och med förekommit att icke prioriterade personer kunnat få vaccin. Det innebär att behövande blivit utan.
Folkhälsomyndigheten är tydlig i sin bedömning av prioriterade vaccinationsgrupper: ”Den som har störst behov av skydd mot covid-19 ska erbjudas vaccinet före den som löper lägre risk för allvarlig sjukdom och död. Den tydligaste riskfaktorn är hög ålder”.

Både jag själv och många PRO-medlemmar känner oro över långsamheten i vaccinationerna, och efterfrågar tydliga och snabba besked om hur vaccinationerna ska gå till. Negativ medierapportering och brist på information riskerar att urholka tilltron till vaccinationerna och ansvariga myndigheter, hos de två miljoner svenskar som är över 65 år.

 

PRO kräver därför:

 

► Håll fast vid myndigheternas riktlinjer och prioritera dem med störst risk att bli allvarligt sjuka. Äldre måste komma först i vaccinationsköerna.
► Regionerna behöver bli tydliga med information om var, när och hur vaccinationerna ska gå till. PRO hjälper gärna till att sprida den informationen. Vi når snabbt alla våra 300 000 medlemmar.
► Information och bokning måste ske analogt – inte bara digitalt på hemsidan 1177.

Christina Tallberg
Ordförande PRO

 

Text: PROriks

 

Konsumentrådgivning – ett nytt erbjudande till PRO:are. FOTO: Mostphotos

 
Kategorier:
Gemenskap & aktiviteter
Publicerad:
 
 

Grattis PRO:are – nu får alla som behöver konsumentrådgivning

 

Förlorat pengar på inställd resa? Hamnat i strid med hantverkaren? Lurad av telefonförsäljare? Nu kan du som är PRO-medlem, oavsett var du bor, få hjälp av Konsumentcentrum – en del av Råd & Rön.

 

Från och med nu får alla PRO:are som behöver stöd med krångliga konsumentfrågor ta hjälp av Konsumentcentrum som är en del av tidningen Råd & Rön.

Det här kan du få hjälp med:
Konsumentvägledning via e-post och telefon gällande konsumenträttslig lagstiftning, information inför köp och råd vid klagomål.

Du kan skicka in avtal eller anmälningar, till exempel till Allmänna reklamationsnämnden, om du vill få dem granskade.

Vid behov får du också hjälp att kontakta företagen.

Möjligheten att få konsumentstöd är en del av ditt PRO-medlemskap och gäller under hela 2021. Det är viktigt att du har ditt medlemsnummer tillgängligt då vi kommer att fråga efter det.

Kontakt:
Maria Wiezell och Anna-Lena Ström på Konsumentcentrum
Telefon: 08-674 43 74, måndag–onsdag klockan 9–11 och 13–15
E-post: radgivning@konsumentcentrum.se

Från Sydsvenskan

Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne, är kritik till att kommunala chefer fått del av restdoser.Bild: Johan Nilsson/TT

 

Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne, är kritik till att kommunala chefer fått del av restdoser.Bild: Johan Nilsson/TTChefer i Svedala och Burlöv gick före i vaccinationskön: ”Det var snabba beslut”

Chefer och administrativ personal i Burlöv erbjöds vaccin mot covid-19 i strid med prioriteringsordningen. I Svedala har bland andra socialchefen fått en dos.
– Jag tycker inte att man har agerat rätt, säger Region Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren.

– Det tycker jag också att de gör, men vi har haft ett antal fall som inte varit bra och från vår sida försöker vi nu förtydliga vad som gäller, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare på Region Skåne.
Nu kan Sydsvenskan berätta att nio kommunala chefer i Svedala kommmun har vaccinerats trots att de inte är prioriterade. Enligt socialchef Leena Berlin Hallrup handlar det om chefer inom vård och omsorg, som jobbar omvårdnadsnära i verksamheterna.
– Det här var snabba beslut från oss för att rädda doser som skulle ha kasserats.
Kommunens rutin för att inte behöva kassera vaccin var att följa en prioriteringslista över personal och äldre och dessutom ha en ”stand by-lista” över alla på tur att vaccineras.
– Det var ont om tid för att få in personal som skulle ha prioriterats enligt lista nummer ett, och även lista nummer två. När det då uppstått några restdoser har vi tagit beslutet att kalla in dem som kan ta sig dit på tio minuter, en kvart, säger Leena Berlin Hallrup.
Hon konstaterar nu att beslutet var fel.
– Vi har frångått prioriteringsordningen. Vi har gjort fel, med facit i hand.
– Det vill säga att vi har följt prioriteringslistan till punkt och pricka, men kallat in chefer i sista minuten för att inte några restdoser skulle förgås.
Vem beslutade om vilka som skulle vaccineras?
– Det var mitt beslut och i efterhand har jag informerat kommundirektören.
Är du själv vaccinerad?
– Ja.
Jobbar du omvårdnadsnära?
– Jag är legitimerad sjuksköterska och har stått stand by för att hjälpa till med vaccineringarna. Jag kunde ta mig snabbt dit också.
 
 
Print Friendly, PDF & Email