Info 25/2

PRO Riks

FOTO: Anneli Nygårds

 
Kategorier:
Gemenskap & aktiviteter
Publicerad:
 
 

Aktiv senior – en utbildning för alla som är eller vill bli aktivitetsledare inom PRO Hälsosam!

 

Aktiv senior är en basutbildning för dig som leder, ska börja leda eller helt enkelt är nyfiken på att veta mer om att leda PRO:are i fysisk aktivitet och träning. Det kan gälla allt från lättare promenader och stavgång till bollsport och gymnastik – som en del i föreningens program för PRO Hälsosam.

 

Text: PRO riks

.

 

Sydsvenskan 25/2

Nästa fas i vaccineringen rullar snart igång – breven till 85+ går ut nästa vecka

Äldreboendena är klara, hemsjukvård och hemtjänst närmar sig. Nu börjar snart fas 2 i den skånska vaccineringen – nästa vecka skickas brev ut till de äldsta i gruppen över 65 år. Kanske kan till och med några få sin första dos.

– Finns det doser nästa vecka så går vi ju igång, säger Maria Landgren, som är en av Skånes vaccineringssamordnare.
Äldreboendena i Skåne är färdigvaccinerade, äldre med hemsjukvård och daglig hemtjänst är nästan klara och personalen får sina sprutor på sjukhusens vaccincentraler.

Februari månad har inneburit mycket magra vaccinleveranser, men det finns utsikter om bättring framåt april. Nya besked om att andra dosen av Astras vaccin kan ges efter 9-12 veckor istället för 4 veckor har också underlättat.
– Det betyder att det vaccin vi får i mars-april, kan vi ge till betydligt fler. Vi kan öka takten, trots minskade leveranser, säger Maria Landgren.
Fas 2 som inleds i mars är stor, i Skåne cirka 380 000 personer. Den omfattar alla över 65 år, personer med LSS-insatser eller personlig assistans och deras personal, plus dialyspatienter och transplanterade.
Alla får ett brev från sin vårdcentral eller behandlande klinik och får sedan boka tid där. Först ut är de äldsta, över 85 år.
I Skåne ser man nu effekterna av vaccineringen bland de äldre på boenden och i hemtjänst. På äldreboendena har 89 procent tackat ja till vaccinering. och 86 procent i personalen. Antalet nya fall bland de allra äldsta är mycket lågt.
Men den nedåtgående trenden i antalet nya fall och inlagda på sjukhus har bromsats upp, och det finns en oro för en tredje smittvåg.
Region Skåne kommer därför att testa stora delar av sin egen personal direkt efter sportlovet.
– För att skydda våra patienter och våra kollegor genomför vi en personalscreening då vi ska snabbtesta 20 000 medarbetare. Om vi så bara hittar ett enda fall och kan undvika att någon blir smittad så är det värt besväret, sade regiondirektören Alf Jönsson på regionens presskonferens.
Även om smittläget fortfarande är högt i Skåne, så ser man inte något riktig ökning som i andra regioner. Ett par regioner i landet har beslutat rekommendera munskydd under alla tider i kollektivtrafik, och på platser med trängsel.
Några sådana skärpta råd är inte aktuella i Skåne, enligt smittskyddsläkare Eva Melander.
– Just här och nu finns inga sådana planer. Men det kan ändra sig beroende på hur situationen utvecklar sig, säger hon.
 
 
Print Friendly, PDF & Email