Caféet startar 1 oktober

Äntligen är det tid att öppna caféet i Bara Gifs lokal. Vi startar fredagen den 1 oktober kl. 10:00 
Bara Gif har möblerat med nya möbler. Det finns 70 sittplatser vilket också är max antal personer som får vara i lokalen.
Vi har begränsat frukostbuffén till bullar, ost, korv och skinka. 
Under hösten kommer vi att få problem då lokalerna bl.a. köket ska renoveras med start 10 Oktober. Men med lite god vilja kan det nog gå att träffas  ändå.
Välkomna 

KRISBEREDSKAPSVECKAN 27 SEPTEMBER–1 OKTOBER

Publicerad 2021-09-27 kl 17:05
Uppdaterad 2021-09-27 kl 18:19

Foto: Thomas Henrikson, MSB

Denna vecka uppmärksammar vi Krisberedskapsveckan som samordnas av myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj med målet att öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig.

En del av syftet med veckan är att påminna oss om att vi alla är en del av Sveriges beredskap. I år kommer vi att uppmärksamma hur vi genom enkla gärningar i vardagen kan ta ansvar för vår egen beredskap och samtidigt stärka hela samhällets motståndskraft. Det kan till exempel vara att handla åt en granne, vara påläst och upptäcka falska nyheter eller genom att odla grönsaker för att klara situationer när mataffären är stängd en längre tid. Precis som vi har hjälpts åt under pandemin behöver vi även göra vid nästa kris. Människors vana att samarbeta och hjälpa varandra, liksom att vara källkritisk, är avgörande för att vi gemensamt ska kunna möta hot mot samhället.

Årets tema: Demokrati

I år firar Sverige 100 år av demokrati, vilket uppmärksammas på olika sätt hela året, även under Krisberedskapsveckan. Vi tolkar temat demokrati att Sveriges motståndskraft börjar med varje människas eget engagemang i det lilla.

Kampanjen uppmärksammar också våra skyddsvärden, exempelvis Sveriges frihet och självständighet, och hur var och en av oss kan bevara värdena genom våra vardagshandlingar. Arbetet med Sveriges beredskap handlar ju ytterst om att vi ska få fortsätta leva i ett öppet och demokratiskt land.

Krisberedskapsveckans grundläggande idé är:

  • att fler privatpersoner reflekterar över hur de kan lösa vardagen vid kris och krig
  • att fler privatpersoner skaffar sig en egenberedskap
  • att den lokala riskkommunikationen utvecklas.

Ta ansvar för din hemberedskap

Den 1 och 2 oktober träffar du Svedala civilförsvarsförening och Frivilliga resursgruppen Svedala (FRG) i Bara, Klågerup och Svedala. De ger dig tips på hur du kan ta ansvar för din egen beredskap och vad som är bra att ha hemma i en krislåda. De svarar även på frågor om broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”.

Broschyren skickades ut av MSB under 2018 till alla hushåll i Sverige på uppdrag av Regeringen. Regeringen vill med broschyren göra oss bättre förberedda på att hantera allt från allvarliga olyckor och extremt väder till it-attacker och ytterst krig.

Broschyren finns även att hämta på kommunhuset i Svedala.

Här träffar du Svedala civilförsvarsförening och FRG:

Fredag 1 oktober

  • Bara, ICA kl 15:00–19:00
  • Svedala, Hemköp och ICA kl 15:00–19:00

Lördag 2 oktober

  • Bara, ICA kl 10.00–13:00
  • Klågerup, Matöppet kl 10:00–13:00
  • Svedala, Hemköp och ICA kl 10:00–15:00
Sidansvarig: Linda Holst
Övrigt
Publicerad:
 
 

Smittspridningen ökar på äldreboenden

 

Smittspridningen ökar på landets äldreboenden igen. I några fall har äldre avlidit. En trolig förklaring är, enligt Folkhälsomyndigheten, att det är personal som har tagit med sig smittan in på boenden.

 

– PRO rekommenderar starkt att alla som kan vaccinerar sig. Det är den enda vägen att bli av med smittan. Dessutom bör äldre över 70 år få en tredje vaccinationsdos så snart som möjligt, säger Christina Tallberg, ordförande i PRO.

Frågan om det är ovaccinerad personal som har tagit med sig smittan in i äldreomsorgen är ännu inte klarlagd. Svenska Dagbladet har tagit del av en rapport från Folkhälsomyndigheten som visar att vaccinationstäckningen bland vård- och omsorgspersonal generellt sett är hög, men att det är stora skillnader mellan regionerna. Enligt rapporten är endast 53 procent av personalen i Stockholm vaccinerad med två doser.

– Äldre måste känna sig trygga i sitt eget hem och äldreboenden är de äldres hem. Oavsett om den äldre bor i ordinarie bostad eller på äldreboende är det är den enskilde som bestämmer vilka som ska kliva över tröskeln och ska kunna säga nej till ovaccinerad personal, avslutar Christina Tallberg.

 

Text: PRO

Print Friendly, PDF & Email